Ugodno geografsko lego, zgodovino, kulturno dediščino in naravne lepote Slovenija dopolnjuje s hoteli, ki obiskovalcem ponujajo več kot le prenočišče. Hoteli v Sloveniji postajajo vse bolj središče doživetij in sprostitve, obenem pa se trudijo biti trajnostno usmerjeni.
Eden izmed vidikov, ki obiskovalce najbolj očara, je slovenska kulinarična scena. Hoteli se ponašajo z vrhunskimi restavracijami, ki obiskovalcem ponujajo pristne slovenske okuse. S svežimi lokalnimi sestavinami, ki se pridelujejo na ekološki način, se pripravljajo jedi, ki so prava paša za oči in nepce. Na primer, pridelovalci v Prekmurju ponujajo svoje dobrote kot so bučno olje, prekmurska gibanica in prleška tünka v hotelih po vsej Sloveniji.
Ob bok kulinaričnim doživetjem pa so v slovenskih hotelih wellness centri, ki gostom ponujajo sprostitev in regeneracijo. Z naravnimi izdelki, kot so sol iz Piranskih solin, termalna voda iz različnih slovenskih term in zelišča iz alpskih travnikov, se oblikujejo tretmaji, ki goste popeljejo v svet sproščanja.
V zadnjih letih se v hotelirstvu po vsem svetu poudarja pomen trajnostnega razvoja, Slovenija pa se tukaj ne izmika trendu. Hoteli so se usmerili k okolju prijaznim praksam, od uporabe ekoloških čistilnih sredstev do ponudbe ekološko pridelane hrane in promocije lokalnih proizvodov.
Trajnostni hoteli pogosto sodelujejo z lokalnimi proizvajalci in obrtniki, da bi svojim gostom ponudili pristno in lokalno izkušnjo. Z izbiro domačih proizvodov hoteli ne samo podpirajo lokalno gospodarstvo, ampak tudi zagotavljajo, da so proizvodi sveži in kakovostni. Številni slovenski hoteli imajo tudi svoje vrtičke, kjer pridelujejo zelišča in zelenjavo, ki jo nato uporabijo v svojih restavracijah.
Mnogi hoteli so začeli uvajati ukrepe za zmanjšanje porabe energije in vode ter spodbujajo goste k recikliranju in zmanjšanju odpadkov. Tudi pri prevozu se upoštevajo okolju prijazne možnosti – nekateri hoteli na primer gostom ponujajo izposojo koles, s katerimi lahko raziskujejo okolico, namesto da bi uporabljali avtomobil.
Nekateri slovenski hoteli so celo pridobili mednarodno priznane certifikate za trajnostno poslovanje, kar potrjuje njihovo zavezanost k trajnostnemu turizmu.
Da bi sledili svetovnim trendom in izpolnjevali pričakovanja vedno bolj ozaveščenih gostov, so slovenski hoteli sprejeli različne inovativne pristope. Avtomatizirani sistemi za upravljanje energije, napredne metode recikliranja in celo uporaba obnovljivih virov energije so postale ključne komponente mnogih objektov.
Pomemben vidik trajnostnega hotelirstva je tudi upravljanje z vodnimi viri. V zadnjem desetletju je prišlo do pomembnih sprememb v tej smeri. Ne le z zbiranjem deževnice za zalivanje vrta, temveč tudi z uvajanjem tehnologij za zmanjšanje porabe vode v kopalnicah. Nekateri hoteli so celo začeli uporabljati sive vode (predelana odpadna voda) za zalivanje rastlin in spiranje stranišč.
Vse te inovacije in prizadevanja za trajnost bi bile zaman brez ustrezne ozaveščenosti in podpore. Zato mnogi hoteli vlagajo v izobraževanje svojega osebja o pomenu trajnostnega delovanja. Poleg tega pa tudi aktivno izobražujejo svoje goste. Informacijske table, brošure in celo delavnice so organizirane za goste, da bi jih spodbudili k bolj okolju prijaznemu obnašanju med bivanjem.