Kako angleščine naučiti otroke?
| Članek je bil prebran 1.682 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Učenje tujega jezika je pogosto velik zalogaj že za odrasle, še toliko večji se zdi, ko gre za najmlajše. V resnici se otroci tujega jezika lahko spontano in na njim primeren način (skozi igro, poslušanje, pravljice, ipd.) lahko naučijo hitreje in boljše kot odrasli. Zlasti v zadnjih letih se vse bolj poudarja pomen zgodnjega učenja tujih jezikov. Tako naj bi otroke že v prvih letih življenja začeli učiti tuje jezike, saj so v tem obdobju za takšno učenje najbolj dojemljivi. Dober dokaz za te trditve so otroci, ki odraščajo v dvojezičnih družinah, ki pri 4-ih, 5-ih letih tekoče govorijo oba jezika svojih staršev. Kateri so torej najbolj primerni načini za učenje tujega jezika?

branje pravljicNaravno učenje jezika

Takšno učenje poteka, kot že samo ime pove, povsem naravno. Otrok se jezika uči preko poslušanja, ponavljanja, posnemanja, govora. Najbolj pogost način takšnega učenja je kar v dvo- ali več jezičnih družinah, kjer en starš z otrokom govori en jezik, drug starš pa drugega. Takih metod se vse pogosteje poslužujejo tudi v formalnem izobraževanju. Tako že obstajajo vrtci, kjer vzgojiteljica z otroci govori en jezik, pomočnica pa drugega – pri tem je ključno, da vsaka govori svoj jezik in da vlog ne mešata. Otroci preko komunikacije osvojijo nove besede in pomene, brez napora in težkih vaj.

Učenje angleščine s pravljicami

Učenje angleščine za otroke lahko poteka tudi na druge zabavne načine. Eden izmed takšnih je gotovo prebiranje ali poslušanje pravljic. Ko so otroci še manjši in sami ne znajo brati, jim tuj jezik lahko približamo s prebiranjem pravljic, ki so primerne njihovi starosti. Ko že znajo brati, jim pomagamo izbrati pravljice, ki so jih sposobni glede na svoje predznanje razumeti. Pri izbiri takšnega literarnega dela je potrebno upoštevati tudi karakter otroka, njegove interese in stopnjo zahtevnosti besedil določene pravljice. Priporoča se izbira literarnih del, kjer je uporabljen jasen, preprost in neposreden jezik, ki je primeren tako za prve kakor za vse naslednje korake pri učenju angleškega jezika. Med najbolj priljubljene knjige / pravljice, tako običajno sodijo: Peter Pan, Matilda, The Old Man and The Sea, The Rosie Project, id.

Ključ za uspeh je, da ne obupamo. Otroka je potrebno za pridobivanje novega znanja spodbujati in sodelovati z njim. Pomagamo mu lahko z razlagami, mu pokažemo, kako se uporablja slovar, mu pomagamo obnavljati zgodbo, itd. Vztrajnost je na koncu vselej poplačana!

© 30. 04. 2024 - minutadozmage. Oglaševanje.